a

Fındık Üreticileri Ne Yapsın?

 

Ümran KARA: Fındık Üreticileri Ne Yapsın?

featured

Ümran KARA: Fındık Üreticileri Ne Yapsın?
ARTVİN-BHA

Karadeniz bölgesindeki vatandaşların geçim kaynaklarının başında tarım gelir. Bölgede ise en önemli tarım ürünleri arasında fındık yer alır. 11 ay boyunca beklenen genellikle ağustos ayında fındık hasadına başlayan üreticiler heyecanla fındık fiyatını beklerken açıklanan fiyatlara haklı olarak tepki gösteriyorlar. Üreticiler sabahın erken saatlerinde bahçelerine girdikleri yazın sıcağın altında topladıkları fındıklar için artık karşılık alamıyor.

Sene boyunca temizliklerini yaptılar, gübre vurarak verim almak için çaba gösterdiler. Peki karşılığı ne oldu hiç! Karadeniz bölgesindeki insanlar eğer başka işleri yoksa geçimlerini fındıktan karşılıyorlar tabi buna ekstra olarak çayı varsa arıcılıkla uğraşıyorsa yine geçinebilir. Peki sadece fındığı olan üreticiler ne yapsın? Yıl boyunca bekledikleri hasadın karşılığını alamadıktan sonra artık o çabayı gösterirler mi? Ben olsam göstermem çünkü karşılığında o kadar emeğe hak ettiğimiz değerde karşılığını alamıyorsam yapmam daha iyi.

Peki üreticiler neden sinirli, kızgın, tepkili. Çünkü fındık fiyatının 82.50 kuruş olarak açıklanması çoğu üretici tarafından hoş karşılanmadı. Bu fiyat açıklanırken üreticiyi düşünmüşler mi? Pek sanmam. Biraz öncede belirttiğim gibi bölgedeki insanların geçim kaynağı fındık, bu fiyattan geçim sağlanabilir mi orasını da bir düşünün derim.

Üretici 11 ayın sonunda sadece bahçesine girip fındık toplamıyor. Aylarca bekledikleri hasadın gelmesi ve karşılığında tonlarca fındık çıkarmak için emek harcıyorlar. Gübre, işçi parası derken girdi maliyeti yüksek fiyatlara ulaşıyor.

Vatandaş zaten bunların parasını vermek için fındık toplayıp satacağı günleri bekliyor fakat açıklanan fındık fiyatı ile sadece masraflar karşılanıp az miktarda ceplerinde kalır gibi. Kısacası fiyat açıklanırken üretici düşünülseydi sonuç böyle olmazdı. Artvin çevresinde fındığı olan vatandaşların fındık fiyatından sonra isyan edip fındıklarını kesmeye başladıklarını da gördük artık. Vatandaş diyor ki “ fındıktan para kazanamıyoruz bari onun yerine ot büyür hayvanlarım beslenir” mantığı ile fındıklarını kesmeye başladı. Halk ne yapsın, üretici ne yapsın?

Artan fiyatlar sadece gıda üzerinde olmadığı için her alanda fiyat artışlarını görebiliyoruz. Fiyat artışları da tabi ki üreticiyi etkiliyor çünkü 1 aylık hasadı beklerken yapılan çalışmalar ve fındık hasadında işçiye verilen paralar da artmış oluyor…

Sevgili okuyucularım, özetle şunu belirteyim artan fiyatlar karşısında herkesi etkileyen zamlar üreticiyi de etkiler. Üretici sadece bahçesine inip toplayıp çıkmaz bir sürü harcama yapar. Ama karşılığında açıklanan fiyat ile sadece masraflarını kapatır kazanç sağlayamaz hele ki geçimini hiç sağlayamaz. Yazıma şöyle giriş yapmıştım “Karadeniz bölgesinin geçim kaynaklarından biri fındıktır” son olarak da şunu söylemeliyim ki fındık artık geçim kaynaklarından biri değildir.

Fındık Üreticileri Ne Yapsın?

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

Maliye Bakanlığı para peşinde!

timbir - birlik haber ajansi